Tradycyjna kuchnia podhalańska

restauracja Bukowina

Podhale to piękny region naszego kraju. Posiada on bogatą tradycję, kulturę oraz wspaniałe krajobrazy. Liczni turyści przyjeżdżają tutaj by odpocząć i poznać te wspaniałe klimaty. Bardzo doceniają oni tutejszą tradycyjną kuchnię. Oto kilka słów o niej.

Trochę historii

Historia tradycyjnej kuchni podhalańskiej jest bardzo interesująca, gdyż powstała na braku produktów. Podhale to region, który nie łatwo było zasiedlić. Nieurodzajne gleby, zaostrzone warunki klimatyczne sprawiły, że potrawy tu powstawały z bardziej dostępnych produktów jak kapusta, kasza, ziemniaki. To tradycyjne metody przyrządzania potraw sprawiają, że dania z tych składników to istne cuda.

restauracja Bukowina

Co warto spróbować na Podhalu

Na Podhalu można znaleźć wiele miejsc gdzie możemy spróbować ich tradycyjnych potraw. Do nich należą:

  • Kwaśnica – bazuje ona na kiszonej kapuście bez dodatków innych warzyw. Najczęściej gotowana na baraninie, podawana z chlebem bądź ziemniakami
  • Moskole – są to placki wykonane z ugotowanych ziemniaków, wody, mąki, soli oraz jajka. Pieczone są one na blasze i bardzo często podawane z oscypkiem oraz okrasą wykonaną z masła czosnkowego
  • Oscypek – to przysmak podhalański, który najbardziej kojarzy się z tym regionem. Wykonywany jest z owczego mleka, w sezonie letniego wypasu. Powstaje on w trakcie ręcznego ugniatania. Ma on lekko słonawy smak, złocistą skórkę oraz jest on wędzony
  • Bryjka – potrawa, która powstaje z mąki gotowanej w osolonej wodzie z dodatkiem omasty z masła lub słoniny. W trakcie gotowania można dodać mleko bądź maślankę
  • Hałuski – to regionalne kluseczki z ziemniaków podawane z lokalnym serem, omastą w postaci skwarków oraz ciepłym mlekiem
  • Bombolki – jest to tradycyjny deser w postaci drożdżowych kluseczek. Podawane są bardzo często z roztopionym masłem oraz miodem

Wybierając się na Podhale warto wstąpić do bardzo wyjątkowej restauracji Bukowina. Posiada ona charakter góralski. Kucharze opierają się na lokalnych produktach oraz tradycji. W kuchni kierują się świeżością oraz jakością produktów, ich pochodzeniem. Dania, które posiadają w swoim Menu są bardzo smaczne, tradycyjne oraz komponowane odpowiednio do pory roku.