Kupujemy zastawę do kuchni – na co zwrócić uwagę?
Piękna zastawa kuchenna to wizytówka każdego domu, ale też Pani Domu. Zastawa będzie doskonałą ozdobą wnętrza, a w czasie posiłków sprawi prawdziwą przyjemność. Zastawa stołowa to nie tylko porcelana używana podczas bardzo uroczystego obiadu lub kolacji, to także określenie na zwykłe, proste, codzienne talerze i filiżanki. Na co dzień też można jeść pięknie.
Warto pamiętać, że zastawa kuchenna to inwestycja na lata, a czasem nawet na całe życie. Przy jej wyborze liczy się więc nie tylko piękny wygląd, ale również praktyczność, trwałość i ponadczasowość. To właśnie odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne wraz z zastawą stawiają przysłowiową kropkę nad i w wystroju kuchni. Tylko jak dokonać najlepszego wyboru przy zakupie?
Jak skompletować zastawę kuchenną?
Pierwszą kwestią, jaką powinniśmy wziąć pod uwagę przy wyborze zastawy kuchennej, jest to, jak będziemy ją używać. Jeśli to ma być zastaw, którą będziemy używać jedynie na specjalne okazje, to warto pomyśleć na przykład o delikatnej porcelanie, która doskonale podkreśla odświętny klimat, ale jest przez swoją kruchość jest trudna w codziennym użytkowaniu. Codzienna porcelana powinna być wykonana ze „skromniejszych” materiałów, ale za to nadających się do mycia w zmywarce.
Zastawa stołowa musi składać się z talerzy i misek, zarówno do spożywania jak i serwowania posiłków. To od naszej decyzji zależy, czy kupimy gotowy serwis obiadowy, czy samodzielnie skompletujemy własny zestaw, korzystając z elementów proponowanych przez jednego lub wielu producentów. Trzeba brać pod uwagę, że zastawy sprzedawane jako serwis są zwykle przeznaczone albo dla 6 albo dla 12 osób i nie ma możliwości dokupienia pojedynczych elementów np. w przypadku stłuczenia. Można jednak w ten sposób kupić zarówno serwisy składające się z podstawowych talerzy i misek, jak i zastawy na specjalne okazje złożone jest z większej ilości elementów. Zastawę stołową trzeba też uzupełnić o sztućce, które powinny pasować do jej charakteru.
Kupując zastawę nie można zapomnieć o serwowaniu napojów. Najważniejsze i najpotrzebniejsze będą szklanki do wody i napojów. Na uroczyste przyjęcia będą też potrzebne kieliszki. W tym zakresie można zacząć od najbardziej podstawowych kieliszków do białego i czerwonego wina, a w polskiej kulturze warto też mieć kieliszki do wódki.
Zastawa stołowa to nie tylko serwis obiadowy, w czymś przecież trzeba podawać kawę i herbatę, no i oczywiście ciasto. Nawet jeśli te napoje spożywane są sporadycznie to w domu powinny być filiżanki. Można kupić gotowy serwis kawowy lub samemu go skompletować. Może być z te samej serii co zastawa obiadowa lub zupełnie inny.
W jakie akcesoria kuchenne warto się jeszcze zaopatrzyć?
By kuchnia i wspólne posiłki nabrały szczególnego charakteru ważna jest zastawa stołowa, ale i dodatki. Warto pamiętać o takich akcesoriach kuchennych jak szpatułka do ciasta czy chochla do zupy (zwłaszcza jeśli do zastawa stołowa będzie składać się z wazy). Kupując zastawę kuchenną warto też zadbać o takie drobiazgi, jak pasujące do całości serwetniki, świeczniki czy wazony na kwiaty.
0 Komentarzy