Czysta woda na zdrowie
Jeżeli pierwszą czynnością po przebudzeniu jest wypicie filiżanki aromatycznej kawy, a w ciągu dnia wypijasz zgodnie z zaleceniami lekarzy co najmniej dwa litry płynów – zatrzymaj się na chwilę i odpowiedz sobie na pytanie: Czy wiesz co tak naprawdę pijesz?
Jak jest z tą wodą?
Woda wypływająca z naszych kranów często jest nieklarowna lub ma nieprzyjemny smak i zapach. Zdarza się również, że jest wtórnie zanieczyszczona związkami żelaza pochodzącymi z korodujących rur. Z kolei woda z własnej studni może być twarda ze względu na obecność w niej jonów wapnia i magnezu. Ta z kolei niekorzystnie wpływa na domowe instalacje i urządzenia grzewcze, tworząc trudny do usunięcia kamień. Z pomocą przychodzą tutaj filtry, które poprawią jakość wody pitnej oraz ochronią instalację, urządzenia i armaturę przed przyspieszonym niszczeniem. Na rynku dostępnych jest wiele ich rodzajów.
Rodzaje filtrów
Zmiękczacze wody usuwają z niej odpowiedzialne za jej twardość jony wapnia i magnezu. Efektem działania takiego zmiękczacza jest pozbycie się osadów z kamienia między innymi w kabinie prysznicowej czy w pralce. Zmiękczacze nie filtrują jednak wody pitnej.
Filtry węglowe posiadają wkład z węgla aktywnego. Oczyszczają wodę bardzo dokładnie z zanieczyszczeń mechanicznych, sprawiając, że staje się klarowna oraz usuwa z wody zapach i posmak chloru. Przefiltrowana w ten sposób woda jest łagodniejsza dla skóry i świetnie smakuje.
Filtry mikrobiologiczne i systemy odwróconej osmozy wychwytują z wody nawet najmniejsze zanieczyszczenia takie jak alergeny, wirusy, bakterie, cysty, pozostałości chlorowania i osady. Najczęściej montuje się je pod kątem spożywczym, aby uzdatnić wodę do picia oraz gotowania. Jest to idealne rozwiązanie dla osób szczególnie dbających o wysoką jakość wody pitnej. Urządzenia te montuje się miejscowo, np. pod zlewem w kuchni gdzie będą uzdatniały wodę tylko z tego kranu. W zależności od zużycia i jakości wody wymagają wymiany wkładów i membran co kilka miesięcy bądź tygodni.
0 Komentarzy